OMAKOTImessut_2022_1920x200.jpg

Esiintyjät

TIETOISKUT – PERJANTAI 25.10.2019

talvio

11.30-12.00

Asunto- ja kiinteistönkaupan riitojen välttäminen ja ennakointi – esimerkit

Markus Talvio, toimitusjohtaja, partner, OTM
JuriNet Oy Lakiasiaintoimisto

Me kiinteistöjuristit näemme ikävimmätkin yllätykset, kun unelmakoti kauppojen jälkeen osoittautuukin täydeksi pommiksi. Miten se on mahdollista kerta toisensa jälkeen? Miksi kiinteistöjuristit ovat niin työllistettyjä ja miksi riitoja on niin paljon? Millainen on turvallinen asuntokauppa? Tietoiskussa käydään läpi esimerkein ainakin yhtä oikeustapausta ja annetaan vinkkejä ja neuvoja siitä, miten sinä voit välttää riidat ja ongelmat, eli ennakolta toimia niin, että ongelmilta vältyttäisiin. Täysmittainen oikeudenkäynti, joka kestää vuosia, on monelle perheelle taloudellinen katastrofi…

ronnberg

12.00-12.30

Mitä uusi keittiö maksaa ja kuinka voit vaikuttaa sen hintaan

Jonna Rönnberg
Keittiömaailma

Keittiön hinta koostuu useasta tekijästä. Esimerkiksi pelkällä työtason materiaalivalinnalla voi olla tuhansien eurojen merkitys hintaan. Keittiösuunnittelija kertoo, mistä keittiön hinta muodostuu ja miten voit helpoiten vaikuttaa keittiön hintaan.

Novartin löydät osastolta 7.3.

paasimies

12.30-13.00

Katsaus asuntomarkkinatilanteeseen

Janne Paasimies, toimitusjohtaja, LKV, YKV
Kahdeksas päivä Oy

Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinatilanne on elänyt viime vuodet aivan omaa elämäänsä ja eriytynyt koko maan tilanteesta.

Asuntomarkkinoita sekoittaa mm. uudistuotannon kasvaneet määrät, huikea korjausvelka vanhoissa asunnoissa ja asuntokauppaan vaikuttavat erilaiset säädökset. Kun maailma muuttuu kovaa vauhtia ympärillä ja myös ilmastonmuutos asettaa omat reunaehdot asumiselle, kuinka ostaa tai rakentaa itselleen koti, joka on oikea valinta myös tulevaisuudessa?

Kahdeksas päivä Oy messuilla osastolla 16.10.

haapala

13.00-13.30

Pitkää ikää putkillesi ja säästöä kustannuksiin

Petteri Haapala, myyntiedustaja
Bauer Watertechnology Oy

Käyttövesiputkiston sisäpintaan tarttuvat kalkki- ja ruostekertymät alkavat muodostua heti käyttöönoton jälkeen. Kertymät vaikuttavat haitallisesti putkiston vedenpaineeseen, virtaukseen ja käyttöikään. Bauer Watertechnologyn kehittämä täysin kemikaaliton tekniikka pitää vesiputkiston puhtaana sekä mahdollistaa putkiston pitkäikäisyyden, toimintavarmuuden ja energiansäästöt. Tule kuulemaan, miten tämä innovatiivinen vedenkäsittelyratkaisu toimii.

paavilainen-komulainen

13.30-14.00

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon ja etäohjauksen edut taloyhtiölle

Elina Paavilainen, markkinointipäällikkö
Mirva Komulainen, ohjausjärjestelmäkehittäjä Vallox Oy

Asukasystävällinen ja energiatehokas huoneistokohtainen ilmanvaihto helpottaa isännöitsijänkin työtä. Ilmanvaihtokoneiden rekisteröinti selainpohjaiseen maksuttomaan pilvipalveluun merkitsee helppouden lisäksi myös rahallista säästöä, koska teknistä apua pystytään antamaan etäyhteydellä. Valloxin markkinointipäällikkö Elina Paavilainen ja ohjausjärjestelmäkehittäjä Mirva Komulainen tarjoavat konkreettisia esimerkkejä MyVallox Cloud -pilvipalvelun eduista.

Valloxin löydät osastolta 9.2.

perala

14.00-14.30

Vedenkulutuksen mittauksessa on älyä

Harri Perälä, myyntipäällikkö
Vercon Oy – Verto

Suomalaiset kerros- ja rivitaloasujat kuluttavat vettä keskimäärin 155 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa. Omia käyttötottumuksia muuttamalla Verto-kodeissa on mahdollisuus vähentää vedenkulutusta Verto-vedenmittausjärjestelmän avulla jopa kolmanneksella vuorokaudessa ilman, että elämänlaatu siitä kärsii. Me vertolaiset tiedämme, että reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta ja kulutuksen mukainen laskutus auttavat asukkaita saamaan säästöä aikaan – niin lompakossa kuin ympäristöä ajatellen.

sviili

14.30-15.00

Hyvää isännöitsijää etsimässä

Pekka Sviili, yhteyspäällikkö
Realia Isännöinti

Hyvään isännöitsijään kohdistuu paljon odotuksia. Hänen tulisi olla tavoitettavissa 24/7 ja kommunikoida sujuvasti asukkaiden kanssa. Tulisi tuntea talotekniikka, hallita taloudenhoito ja toteuttaa taloyhtiön hallituksen toimeksiannot. Laadukas isännöintipalvelu pitäisi kuitenkin saada puoli-ilmaiseksi. Tässä tiivistetysti toiveet, jotka ovat nousseet esiin tavattuani hallituksia 65 eri taloyhtiöstä, joissa harkitaan nykyisen isännöitsijän vaihtamista Realia Isännöintiin. Miten Realiassa näihin toiveisiin vastataan?

tommola

15.00-15.30

Omakoti- ja rivitalot sekä kerrostalojen kellarit ikuisesti kuiviksi

Esa Tommola, hallituksen pj.
SafeDrying Oy

Kukaan ei ole koskaan suunnitellut rakentavansa home- ja kosteusongelmaista rakennusta. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan näitä ongelmia kuitenkin on yli tuhannessa koulussa ja päiväkodissa, noin 250 000 omakotitalossa sekä joka neljännessä hoitoalan rakennuksessa.

Haasteita on monia, mutta suuri yhdistävä tekijä on kosteus paikoissa, jossa sitä ei kuuluisi olla. Lukuisia rakennuksia on jouduttu purkamaan, koska aiemmin ei ole ollut luotettavaa tapaa saattaa rakenteita pysyvästi kuiviksi. Nyt yhteistyössä Tekesin kanssa sellainen metodi on viimein kehitetty. Patentoidulla menetelmällä onkin korjattu loistavin tuloksin jo useita kouluja, päiväkoteja, taloyhtiöitä ja omakotitaloja. Kaikki kohteet on saatu kuntoon ilman väistötiloja ja toiminnankeskeytyksiä.

SafeDrying messuilla osastolla 9.1.

TIETOISKUT – LAUANTAI 26.10.2019

ahola2

11.00-11.30

Selvitä talosi kunto

Mervi Ahola, toiminnanjohtaja
Sisäilmayhdistys

Talon kunnon ymmärtäminen ei ole tärkeää pelkästään osto- tai myyntitilanteessa, vaan ylipäätään, että voidaan suunnitella tulevia korjaus- ja ylläpito toimia. Keittiöremontti tuo uutta toiminnallisuutta ja ilmettä asumiseen, mutta se on hukkaan heitettyä rahaa, jos perustukset eivät ole kunnossa. Tiedätkö sinä missä kunnossa talosi on? Tule kuulemaan, miten talon kuntoa tulisi lähteä selvittämään ja miksei sisäilmasta mittaamalla saada sitä selville.

Sisäilmayhdistys messuilla osastolla 2.9.

hovi

11.30-12.00

Kuinka onnistut rakennusprojektissa?

Jussi Hovi, talomyyjä
Jukkatalo Oy

Rakennushanke on mittaluokassaan yleisesti ottaen elämän suurin hanke.
Hankkeeseen liittyy huomattavan suuri määrä erilaisia asioita.
On erittäin tärkeää, että hankkeeseen ryhtyvällä on riittävä määrä perustietoa, kun lähtee projektiin mukaan.

Tarjolla on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja niiden läpikäynti voi olla kovin haastavaa. Myös byrokratia tuo oman mausteensa.

Jukkatalon löydät osastolta 10.12.

vettenranta

12.00-12.30

Mitä uusi keittiö maksaa ja kuinka voit vaikuttaa sen hintaan

Maarit Vettenranta
Keittiömaailma

Keittiön hinta koostuu useasta tekijästä. Esimerkiksi pelkällä työtason materiaalivalinnalla voi olla tuhansien eurojen merkitys hintaan. Keittiösuunnittelija kertoo, mistä keittiön hinta muodostuu ja miten voit helpoiten vaikuttaa keittiön hintaan.

Novartin löydät osastolta 7.3.

vakeva-piekkala

12.30-13.00

Puun polttamisen vaikutus ilmanlaatuun ja niksit puhtaampaan polttamiseen

Outi Väkevä, ilmansuojelun asiantuntija HSY
Juhani Piekkala, asiantuntija TTS Työtehoseura

Puunpoltto on liikenteen ja katupölyn ohella pääkaupunkiseudun ilmanlaatua heikentävä tekijä. Tulisijat tuottavat ilmaan mm. pienhiukkasia, häkää ja hiilivetyjä, jotka ovat haitallisia ihmisten terveydelle. Huonon polton päästöt voivat olla monikymmenkertaiset verrattuna hyvään polttotapaan.

Oikein käytettynä puu on hyvä lämmitykseen. Yksinkertaisia vinkkejä puhtaampaan puunpolttoon.

linna

13.00-13.30

Miten ratkaista jätevesiremontin yleisimmät ongelmat?

Joona Linna, toimitusjohtaja
Vestelli Oy

Jätevedet ovat olleet viime aikoina paljon tapetilla – ne askarruttavat ja pelottavatkin kiinteistöjen omistajia, olipa sitten kyseessä omakotitalo tai kesämökki. Miten jätevesien kanssa oikein pitää toimia ja miksi? Mitä jätevedet sisältävät ja miten ne vaikuttavat luontoon? Miten suojella parhaiten omaa lähiympäristöä? Mitkä ovat jätevesilainsäädännön keskeiset vaatimukset? Tiukkaa tietoutta jätevesistä ja helpotusta ongelmiin asian kanssa painiville. Vestelli tunnetaan markkinoiden kattavimmasta jätevesiosaamisesta ja useiden edistyksellisten puhdistusmenetelmien kehitystyöstä.

Vestellin löydät osastolta 8.13.

uusitalo

13.30-14.00

Aurinkosähkön mahdollisuudet

Paavo Uusitalo, asiakaspäällikkö
Suomen Aurinkotekniikka Oy

Luennossa käydään läpi aurinkosähköjärjestelmien toimintaperiaate, aurinkosähkön nykytilanne ja mahdollisuudet Suomessa sekä järjestelmän taloudellinen kannattavuus omakotitalossa.

Suomen Aurinkotekniikka messuilla osastolla 5.2.

mustonen

14.00-14.30

Ilmanvaihto 40-90-luvun omakotitaloissa

Jarmo Mustonen, toimitusjohtaja
SisäilmaCenter Oy

Oletko koskaan miettinyt, millainen hyvä sisäilma on ja mitä se tarkoittaa?

Ei moni muukaan ole, sillä sisäilmaan ei kiinnitä huomiota, ennen kuin siinä on ongelmia.

Ikävä kyllä yhä useampi suomalainen kärsii huonosta sisäilmasta. Eri tutkimuksien mukaan jopa 600 000–1 100 000 suomalaisessa asunnossa on huono sisäilma, monesti ilman, että asukkaat edes huomaavat sitä.

Huonoon sisäilmaan nimittäin tottuu valitettavan helposti. Sisäilman merkitys on suuri, sillä me vietämme keskimäärin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, pienet lapset ja vanhukset enemmän.

SisäilmaCenter Oy messuilla osastolla 11.15.

sirvio

14.30-15.00

Miksi ikkunaremontti ei olekaan enää vain ikkunaremontti?

Jussi Sirviö
Aluemyyntipäällikkö Tiivi

Nykyaikainen ikkuna- ja oviremontti ratkaisee useita kodin käytännön ongelmia. Kerromme miten voit ikkunaremontilla varmistaa myös puhelimen kuuluvuuden tulevaisuudessa. Kerromme myös, miten voit helposti ja kustannustehokkaasti parantaa kodin ilmanvaihtoa ikkunaremontilla. Tiivi on jo yli 40 vuotta auttanut suomalaisia koteja ikkuna- ja ovihankinnoissa.

Tiivin löydät messuilta osastolta 10.11.

tyhja-sininen

15.00-15.15

Älypuhelin osana kodin lukitusta

Tomi Ek, toimitusjohtaja
Oviku Oy

Miten älypuhelin voi toimia osana kodin lukitusta tuomalla samalla turvallisuuden tunnetta kotona ja etänä? Kahden suomalaisen turvallisuusalan ammattilaisen kehittämä ja patentoima Oviku Nero-lukko on suunniteltu suomalaisiin oviin ja se on ainut jälkiasennuksena toimiva laite, joka tekee vanhasta lukostasi älylukon.

Oviku messuilla osastolla 9.16.

levela-tuppurainen

15.15-15.45

Uusi energiaomavarainen ja päästötön omakotiasuinalue

Viljo Levelä, hankekoordinaattori, Herman Onkimaa
Jarmo Tuppurainen, teknologiapäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Kosteus- ja home ovat piinanneet rakennuksia Suomessa ja ulkomailla aiheuttaen terveysongelmia ja merkittäviä taloudellisia kustannuksia yksityisille talonomistajille ja julkisiin rakennuksiin. Kosteusvaurioita havaitaan usein uusissakin rakennuksissa. Passiivikosteusanturit ovat halpa ja helppo tapa ratkaista kosteus- ja homeongelma uusissa rakennuksissa ja remonttikohteissa. Metropolia Ammattikorkeakoulun teknologiapäällikkö Jarmo Tuppurainen kertoo passiivikosteusantureista ja tekeillä olevasta maaseudunkin digitalisaatioon liittyvästä ARVO-hankkeesta, jonka yhtenä pilottikohteena on HermanOnkimaa-asuntoalue.

HermanOnkimaa hanke on tarkoitettu hyödyttämään rakennuttajia ja toteuttamaan tämän hetken ja pitkälle tulevaisuuden useita EU:n ja Ympäristöministeriön tärkeitä määräyksiä ja tavoitteita seuratusti kuten esimerkiksi, käytön päästöttömyys ja vuositasolla energiaomavaraisuus. Alueella toteutuu luonnonläheinen terve asuminen lähimaaseudulla keskustojen keskellä etelä Mäntsälän järvimaisemassa.

HermanOnkimaa messuilla osastolla 12.2.

TIETOISKUT – SUNNUNTAI 27.10.2019

ramo

11.00-11.30

Haiseeko talossa?

Hannele Rämö, toiminnanjohtaja
Asumisterveysliitto Aste ry.

Millaisia hajuja rakenteista voi tulla ja milloin on syytä huolestua? Mikä on mummolan/vanhantalon haju? Miltä haisee kreosootti, mitä se on?

ovaskainen

11.30-12.00

Takka nykykodissa

Onni Ovaskainen, tuoteasiantuntija
Tulikivi Oyj

Puun pienpolton vähäpäästöiset tekniikat ja kuinka poltat puuta mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Miten vuonna 2022 tulevat Ecodesign päästörajoitukset vaikuttavat takan käyttöön? Minkälainen tulisija valita ja mitä pitää huomioida nykyrakentamisessa/remontoinnissa takan suhteen?

Onni Ovaskainen on Tulikiven tekninen asiantuntija, joka on tutkinut Tulikiven tulisijojen päästöjä ja tekniikkaa jo lähes kymmenen vuotta ja ollut kehittämässä Tulikiven paloteknisiä ratkaisuja mm. automaattista takkaohjainta, joka hoitaa takan ilmansäädöt puolestasi ja opastaa takkasi vähäpäästöisempään ja tehokkaampaan käyttöön älysovelluksen avulla.

Tulikivi messuilla osastolla 11.6.

jylha-strandberg

12.00-12.30

Näin onnistut keittiöhankinnassa

Tuija Jylhä-Sandberg
Keittiömaailma

Uuden keittiön hankinta on iso projekti. Päätöksiä on tehtävä useita ja asioita on katsottava monelta kantilta. Tule kuulemaan asiantuntijan seitsemän vinkkiä, joilla vältät yleisimmät virheet, joita uuden keittiön suunnittelussa tehdään.

Novartin löydät osastolta 7.3.

koiranen

12.30-13.00

Vanhan ikkunan maalaaminen ja lasin kittaus

Olli Koiranen
Mestarientisöijät ry.

Entisöinnillä kunnioitetaan vanhaa. Entisöijä Olli Koiranen esittelee vanhan ikkunan korjausmenetelmät. Vanhojen ikkunoiden kestävyys varmistetaan oikeanlaisten korjausmenetelmien avulla. Oikeat aineet sekä työvälineet takaavat onnistuneen lopputuloksen. Luennolla Olli entisöi vanhan, jopa kymmeniä vuosia vanhan ikkunan.

Mestarientisöijät messuilla osastolla S2.

aaltonen

13.00-13.30

Älykäs ilmanvaihto säästää energiaa

Ali Aaltonen, koulutuspäällikkö
Vallox Oy

Ali on työskennellyt ilmanvaihtoalalla 1980-luvulta alkaen. Sinä ajassa rakentaminen on kehittynyt paljon ja ilmanvaihtojärjestelmät ovat muuttuneet painovoimaisista ja ilmalämmitysjärjestelmistä koneellisen poiston kautta nykyaikaisiin automaattisesti ohjautuviin lämmöntalteenottojärjestelmiin. Ilmanvaihdon ”toisella kierroksella” vanhimpia järjestelmiä jo saneerataan entistä energiatehokkaammiksi.

Valloxin löydät osastolta 9.2.

hakala

13.30-14.00

Ekologiset asumisratkaisut

Matti Hakala, toimitusjohtaja
Biolan Ekoasuminen Oy

Kestävän kehityksen periaatteita noudattava, ympäristön kanssa sopusointuun pyrkivä asuminen säästää energiaa, luonnonvaroja ja rahaa. Luennolla kuulet Ekoasumisesta, kuten aurinkoenergiasta, veden puhdistamisesta ja kuivakäymäläratkaisuista. Luontoa kunnioittava asuminen on huomisen valinta, joka tehdään tänään.

Biolan Ekoasuminen messuilla osastolla 7.6.

mustonen

14.00-14.30

Ilmanvaihto 40-90-luvun omakotitaloissa

Jarmo Mustonen, toimitusjohtaja
SisäilmaCenter Oy

Oletko koskaan miettinyt, millainen hyvä sisäilma on ja mitä se tarkoittaa?

Ei moni muukaan ole, sillä sisäilmaan ei kiinnitä huomiota, ennen kuin siinä on ongelmia.

Ikävä kyllä yhä useampi suomalainen kärsii huonosta sisäilmasta. Eri tutkimuksien mukaan jopa 600 000–1 100 000 suomalaisessa asunnossa on huono sisäilma, monesti ilman, että asukkaat edes huomaavat sitä.

Huonoon sisäilmaan nimittäin tottuu valitettavan helposti. Sisäilman merkitys on suuri, sillä me vietämme keskimäärin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, pienet lapset ja vanhukset enemmän.

SisäilmaCenter Oy messuilla osastolla 11.15.

tommola

14.30-15.00

Omakoti- ja rivitalot sekä kerrostalojen kellarit ikuisesti kuiviksi

Esa Tommola, hallituksen pj.
SafeDrying Oy

Kukaan ei ole koskaan suunnitellut rakentavansa home- ja kosteusongelmaista rakennusta. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan näitä ongelmia kuitenkin on yli tuhannessa koulussa ja päiväkodissa, noin 250 000 omakotitalossa sekä joka neljännessä hoitoalan rakennuksessa.

Haasteita on monia, mutta suuri yhdistävä tekijä on kosteus paikossa, jossa sitä ei kuuluisi olla. Lukuisia rakennuksia on jouduttu purkamaan, koska aiemmin ei ole ollut luotettavaa tapaa saattaa rakenteita pysyvästi kuiviksi. Nyt yhteistyössä Tekesin kanssa sellainen metodi on viimein kehitetty. Patentoidulla menetelmällä onkin korjattu loistavin tuloksin jo useita kouluja, päiväkoteja, taloyhtiöitä ja omakotitaloja. Kaikki kohteet on saatu kuntoon ilman väistötiloja ja toiminnankeskeytyksiä.

SafeDrying messuilla osastolla 9.1.

tyhja-sininen

15.00-15.15

Älypuhelin osana kodin lukitusta

Tomi Ek, toimitusjohtaja
Oviku Oy

Miten älypuhelin voi toimia osana kodin lukitusta tuomalla samalla turvallisuuden tunnetta kotona ja etänä? Kahden suomalaisen turvallisuusalan ammattilaisen kehittämä ja patentoima Oviku Nero-lukko on suunniteltu suomalaisiin oviin ja se on ainut jälkiasennuksena toimiva laite, joka tekee vanhasta lukostasi älylukon.

Oviku messuilla osastolla 9.16.

levela-sarja

15.15-15.45

Uusi energiaomavarainen ja päästötön omakotiasuinalue

Viljo Levelä, hankekoordinaattori, Herman Onkimaa
Asko Sarja, professori, emeritus., tekn.tri.

Rakennustekniikan muutos, käytännön ja määräysten uudistaminen. Talojen teknis-taloudellinen päätavoite on, että jokainen talo on vuositasolla energiaomavarainen. Talon tulee olla ostajalle elinkaarikustannuksiltaan edullisempi kuin normitalo, kun kaikki elinkaarikustannukset (myös autoilu) otetaan huomioon.

HermanOnkimaa hanke on tarkoitettu hyödyttämään rakennuttajia ja toteuttamaan tämän hetken ja pitkälle tulevaisuuden useita EU:n ja Ympäristöministeriön tärkeitä määräyksiä ja tavoitteita seuratusti kuten esimerkiksi, käytön päästöttömyys ja vuositasolla energiaomavaraisuus. Alueella toteutuu luonnonläheinen terve asuminen lähimaaseudulla keskustojen keskellä etelä Mäntsälän järvimaisemassa.

HermanOnkimaa messuilla osastolla 12.2.